Ježek

1) Dospělý ježek má asi 5000 až 7000 ostnů.
2) Ježci jsou schopni slyšet frekvence kolem 45 kHz.
3) Během zimního spánku klesá tělesná teplota ježků z 35°C na 10°C, srdeční tep se zpomaluje ze 190 úderů na 20 úderů za minutu a jsou schopni na několik minut zastavit dech.
4) Už v 1. století našeho letopočtu se psalo o ježcích a byla jim věnována větší pozornost, než ostatním zvířatům.
5) Ježci žijí jako druh na Zemi neuvěřitelně dlouho.
6) Nikdy ježci na světě to neměli lehké. Nebyl znám způsob jeho života a lidé se podivných zvuků které vydává báli. A ježci se lidských zvuků taky bojí.
7) Jsou aktivní v noci, kdy je často slyšet jeho pronikavé funění a dupání.
8) Pokud se cítí ohrožený a spatří např. predátora (lišku, psa), schoulí se do bodlinaté koule, která většinu živočichů odradí.
9) Umí dobře plavat, šplhat a pokud je k tomu donucen, tak dokáže i poměrně rychle běhat.
10) Páří se od května do října, přičemž se samec se samicí nejprve honí, poté svou družku kouše, naráží do ní, prská a syčí a vyčkává na samičino svolení k spáření.
11) Samice má obvykle jeden vrh ročně, který obsahuje 4-9 mláďat, která rodí po 31-35 denní březosti.
12) Mláďata se rodí holá, slepá a bez bodlin. První bílé a měkké bodlinky jim začínají vyrůstat už hodinu po porodu. Do bodlinaté koule se dokáží schoulit po 11 dnech a vidět začínají již po dvou týdnech života.
13) Ačkoli je všežravec, dává přednost především živočišné stravě, zvláště pak bezobratlým živočichům, mezi které patří slimáci, žížaly,červi, brouci nebo jiný hmyz.
14) V přírodě se ježek západní dožívá průměrně 2-3 let.
15) Bělobřiší ježci se vyskytují v mnoha zajímavých barevných variantách.
18) Vůbec není pravda, že ježci bělobřiší se nedali chovat. Pokud je zvířátko v klidu a zvyklé na ruku, bodlinky má položené, na bříšku má kromě toho úplně heboučké chloupky (Já chovám Brumíčka a nejsem jediná kdo to chová! Usmívající se)
19) Ježci bělobřiší se v zimě neuládají ke spánku, "fungují" tedy normálně po celý rok. Normální ježci v přírodě se na zimu ukládají ke spánku.
20) Jakékoliv koupání ježků je pro ně velmi stresující záležitostí, hraničící až s jejich týráním. Proto ježky bělobřiché nikdy nekoupejte!
21) Musí mít neustále přístup k čerstvé vodě.
22) Zdravý ježek má - jasné oči,čistou kůži, bodlinky i zadeček - bez strupů a zranění - čilost - hmotnost (ani příliš tlustý, ani moc hubený) - zdravé nožky, bez přerostlých drápků - neškrábe se.
23) Je možné krmit různými druhy hmyzu, kočičími graulemi, některými druhy ovoce a zeleniny, vařeným masem, vejci. Vše bez soli a koření! Adultní jedince krmíme 1x denně, mláďata by měla ke krmivu mít přístup neustále.