Ježek bělobřichý

Ježek bělobřichý (Atelerix albiventris)

Země původu: Od Senegalu až po Súdán a Zambii Váha: 300g-700 gramů Délka: samec-18-23 samička-až 25cm Délka života: V přírodě se dožívá asi 3 let, v zajetí cca 4 - 6 let Teplota v ubikaci: 22-26°C Ježek je terestrický hmyzožravec s noční aktivitou. V současné době je vyšlechtěných 92 barevných variant.

Strava: Ježek je především hmyzožravec. Je možné krmit různými druhy hmyzu, kočičími granulemi, některými druhy ovoce a zeleniny, vařeným masem, vejci. Vše bez soli a koření! Adultní jedince krmíme 1x denně, mláďata by měla ke krmivu mít přístup neustále. Ježčí strava nesmí obsahovat čokoládu, citrusové plody, ořechy, rozinky, cibuli, česnek, koření a mléčné výrobky. bíle hrozny Tyto potraviny jsou pro ježky toxické.

Ubikace: Nejmenší doporučovaná podlahová plocha pro jednoho ježka je 0,4m2 (přibližně 90x45cm). Jako podestýlku je vhodné použít bezprašné hobliny (Asan) , .Ježek musí mít neustále přístup k čerstvé vodě. Použití napáječek z důvodu možného poškození chrupu o kovový konec není vhodné. Ubikaci je též třeba vybavit vhodným úkrytem (čepicí, hadrem).

Jak poznáme zdravého ježka: - jasné oči - čistá kůže, bodlinky i zadeček - bez strupů a zranění - čilost - hmotnost (ani příliš tlustý, ani moc hubený) - zdravé nožky, bez přerostlých drápků - neškrábe se - žádné škrábance

Tento druh ježka je velmi oblíben pro svou poměrně mírnou povahu a celkem snadný chov. Není kousavý, snadno zkrotne a uvykne si na braní do ruky, kdy se nebrání ježením bodlin. Jakékoliv koupání ježků je pro ně velmi stresující záležitostí, hraničící až s jejich týráním. Proto ježky bělobřiché nikdy nekoupejte!

V současné době funguje na území ČR chovatelský klub zaměřený na chov ježků bělobřichých https://www.klub-chovatelu-jezku.cz/